Jučer (23.08.2017. godine) su u posjeti općini Gračanica boravili članovi “Turističke patrole” Tuzlanskog kantona, koji su obišli neke od atrakcija i lokacija na području naše općine pogodne za razvoj turizma. Turistička patrola je posjetila i bosansku kuću u Varoši, gdje su članice Udruženja „Gračaničko keranje“ predstavile tradiciju izrade ručnog rada, kao vrijednoga vida nematerijalne kulturne baštine po kojoj je Gračanica prepoznatljiva.
Projekt “Turističke patrole” pokrenulo je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, u cilju otkrivanja turističkih vrijednosti, potencijala i resursa koje bi se u narednom periodu mogle iskoristiti ili unaprijediti. Članove patrole čine službenici Ministarstva, Turističke zajednice TK, te nadležnih kantonalnih javnih ustanova i organizacija. Projekt se realizira u saradnji sa relevantnim službama i osobama iz lokalnih zajednica, posjetama i obilascima svake od 13 općina našeg kantona.

Članove “Turističke patrole” prati i ekipa RTV Tuzlanskog kantona, koja snima i posebnu emisiju posvećenu turističkim potencijalima ovog dijela Bosne i Hercegovine, koja se emitira ponedjeljkom u 21.00 sat na RTV TK, u repriznom izdanju subotom od 9.00.

Turistička patrola u Gračanici